D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (2024)

De stranden/zones waarop de amfibische landingen plaatsvonden speelden tijdens D-day een belangrijke rol en kregen elk hun eigen codenaam toegewezen – Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. De landingen vonden plaats in een zone van 80 km breed en vonden plaats vanaf 6 uur ’s ochtends op 6 juni 1944.

Landingszones van D-day

Wilt u deze kaart als poster kopen?

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (2)Poster kopen

Utah Beach

Utah Beach, het meest westelijke strand van de vijf landingsplaatsen. Het werd aangevallen door eenheden van de U.S. 4th Infantry Division en werd met relatief weinig slachtoffers ingenomen. In de vooravond van D-Day werden troepen van de 82ste en 101ste luchtlandingsdivisies achter deze landingszone gedropt.

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (3)

Overzicht van Utah Beach

Gelegen aan de oostelijke zijde van het Cotentin schiereiland, was Utah Beach een late toevoeging aan de voor de invasie geplande D-day stranden. Het oorspronkelijke plan voor Operation Overlord riep niet op tot een landing op de Cotentin, maar Generaal Dwight D. Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerde Expeditiemacht, voegde het toe om te zorgen voor een vroege verovering van de haven van Cherbourg op het noordelijke puntje van het schiereiland.

Het landingsplan ging vanaf het begin fout. Sterke stromingen dreven de landingsvaartuigen af van hun doel en het gebied werd verduisterd door de rook van het voorafgaande kustbombardement. Maar het grootste probleem was het verlies van drie van de vier aangewezen controlevaartuigen door mijnen. De troepen landde 1.800 meter ten oosten van het aangewezen landingsgebied, in de minder goed beveiligde sector van Victor.

  • H-hour: 6u30
  • Breedte: 5km
  • Geallieerde eenheden: US 4th Infantry Division
  • Ingezette geallieerde manschappen: 20.000
  • Geallieerde slachtoffers: 300
  • Duitse eenheden: 709ste, 243de en 91e
  • Sectoren: Tare Green, Uncle Red, en Victor

Lees hier meer over Utah Beach

Utah Beach vandaag Utah Beach vandaag Utah Beach vandaag Utah Beach vandaag Utah Beach vandaag Utah Beach vandaag Utah Beach vandaag

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc, een onheilspellend stuk land dat in het Engelse Kanaal uitsteekt, bood een verhoogd uitkijkpunt van waaruit enorme Duitse kanonnen met een bereik van 25 km zowel Omaha Beach (7 km, in het oosten) als Utah Beach (11 km, in het westen) onder vuur konden nemen. De geallieerde inlichtingendienst had vijf 155-mm kanonnen in versterkte betonnen kazematten op Pointe du Hoc geïdentificeerd en de geallieerde commandanten hadden vastgesteld dat de neutralisatie van deze kanonnen cruciaal was voor het lot van de landingen van Omaha en Utah. Het gebied werd verdedigd door elementen van de Duitse 352e Infanterie Divisie.

Company D, E en F landden op de Pointe om 0710 uur, 40 minuten later dan hun geplande landingstijd. Ze hadden te maken met een zware zee en rukwinden, waarbij een van hun landingsvaartuigen is gezonken. Eenmaal geland, echter, belandden de Rangers, al klimmend, in een vuurgevecht met de aanwezig Duitse soldaten. Binnen enkele minuten bereikte de eerste Ranger de top. In kleine groepjes vochten de ze zich een weg naar de kazematten, om vervolgens te constateren dat de kanonnen verdwenen zijn. Ze trokken vooruit en sneden de weg achter het gebeid, ze ontdekte de kanonnen op zo’n 500 meter afstand van de kazematten. De kanonnen stonden op Utah Beach gericht. Met behulp van thermietgranaten smolten de twee Rangers de hef- en doorvoermechanismen van de kanonnen, waardoor deze uitgeschakeld werden. Daarna keerden ze terug naar hun posities.

Ze waren dus de eerste Amerikaanse eenheid die zijn missie op D-Day heeft volbracht, ten koste van de helft van hun strijdmacht. Tegen het einde van de dag verdedigden ze een klein gebied op het hoger gelegen deel van Pointe du Hoc terwijl de Duitsers meerdere tegenaanvallen ondernamen. De Rangers hielden het twee dagen vol tot er hulp kwam.

Lees hier meer over Pointe du hoc

Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag Pointe du Hoc vandaag

Omaha Beach

Omaha Beach was het tweede strand vanaf het westen tussen de vijf D-day stranden van de Normandische Invasie. Het werd aangevallen door eenheden van de Amerikaanse 29e en 1e infanteriedivisies. Veel soldaten verdronken tijdens het naderen van het strand of werden gedood door verdedigend vuur van Duitse troepen die op hoogtes rondom het strand waren geplaatst.

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (22)

Een LCVP van de US Coast Guard lost de troepen van Company E, 16th Infantry, 1st Infantry Division in de Fox Green sector van Omaha Beach.

Wilt u deze foto als poster kopen?

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (23)Poster kopen

Het grootste van de D-Day stranden, Omaha Beach, strekt zich uit over 10 km tussen de vissershaven van Port-en-Bessin in het oosten en de monding van de rivier de Vire in het westen. Het westelijke deel van het strand bestaat uit kliffen van 30 meter hoog. Er waren vijf uitgangen in deze landingszone; de beste was een verharde weg in een ravijn die naar het vakantiedorp Vierville-sur-Mer leidde, twee waren slechts zandpaden, en twee waren zandpaden die naar de dorpen Colleville-sur-Mer en Saint-Laurent-sur-Mer leidden.

De Duitsers, onder leiding van Veldmaarschalk Erwin Rommel, hadden een formidabele verdediging gebouwd om dit omsloten slagveld te beschermen. Het water en het strand werden zwaar ontgonnen en er waren 13 sterke punten die Widerstandsnester (“verzetsnesten”) werden genoemd. Talrijke andere gevechtsposities waren er uitgegraven, ondersteund door een uitgebreid loopgravensysteem. De verdedigingstroepen bestonden uit drie bataljons van de 352nd Infantry Division. Hun machinegeweren werden zo opgesteld om het strand te bedekken met een kruisend vuur. Omaha was een moordzone.

  • H-hour: 6u30
  • Breedte: 10km
  • Geallieerde eenheden: US 1st & 29th Infantry Division
  • Ingezette geallieerde manschappen: 34.000
  • Geallieerde slachtoffers: 2400
  • Duitse eenheden: 352ste Divisie
  • Sectoren: Charlie, Dog, Easy & Fox

Lees hier meer over Omaha Beach

Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag Omaha Beach vandaag

Gold Beach

Gold Beach was het meest het centrale strand van de vijf aangewezen landingsplaatsen van de Normandische Invasie. Het werd op 6 juni door eenheden van de Britse 50e Infanterie Divisie.

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (37)

Een Cromwell Mk V tank van de 7th Armoured Division, leidt een colonne van gepantserde voertuigen van Gold beach naar het binnenland.

Het landingsgebied met de codenaam Gold Beach was meer dan 8 km breed en omvatte de kustplaatsen La Rivière en Le Hamel. Aan de westkant van het strand lag de kleine haven van Arromanches, en iets ten westen van die haven lag de stad Longues-sur-Mer.

De doelstellingen van de 50ste Divisie waren om de Caen-Bayeux snelweg af te snijden, de kleine haven van Arromanches in te nemen, de verbinding met de Amerikanen te maken vanaf Omaha Beach naar het westen bij Port-en-Bessin, en de verbinding met de Canadezen te maken vanaf Juno Beach naar het oosten. De 50ste Divisie moest ook de Longues-batterij innemen.

De verdedigende Duitse troepen bestonden uit elementen van de 716e Divisie en ten minste een deel van het 1e Bataljon van de ervaren 352e Divisie in Le Hamel. Veel van de Duitsers waren gevestigd in huizen langs de kust, met de grootste concentraties in Le Hamel en La Rivière.

  • H-hour: 7u25
  • Breedte: 8km
  • Geallieerde eenheden: 50e Infanterie Divisie
  • Ingezette geallieerde manschappen: 25.000
  • Geallieerde slachtoffers: 400
  • Duitse eenheden: 716e Divisie en delen van de 352ste Divisie
  • Sectoren: How, Item, Jig & King

Lees hier meer over Gold Beach

Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag Gold Beach vandaag

Juno Beach

Juno Beach, het tweede strand vanaf het oosten van de vijf D-day stranden. Het werd aangevallen door eenheden van de Canadese 3e Infanterie Divisie, die in de eerste golf zware verliezen opliepen, maar aan het eind van de dag slaagde men er in om de controle over het gebied te nemen.

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (51)

Troepen landen vanuit de LCI L 299 op de stranden van Bernières - Juno Beach.

De landingsplaats met de codenaam Juno Beach was ongeveer 10 km breed en strekte zich uit aan weerszijden van de kleine vissershaven van Courseulles-sur-Mer. Twee kleinere dorpen, Bernières en Saint-Aubin, lagen ten oosten van Courseulles. Kleinere kustdorpen lagen achter de duinen en waren door de bezetter versterkt met kazematten en aangrenzende gevechtsposten.

De doelstellingen van de 3de Divisie op D-Day waren om de weg tussen Caen en Bayeux af te snijden, de luchthaven van Carpiquet ten westen van Caen in beslag te nemen en een verbinding te vormen tussen de twee Britse stranden van Gold en Sword aan weerszijden van Juno Beach.

Het aanvankelijke gevaar voor de Canadezen bij Juno was echter niet de Duitse hindernissen, maar natuurlijke obstakels in zee zoals zandbanken en riffen. Deze dwongen de aanvalsgolven om later te landen dan gewenst: H-Hour (de tijd dat de eerste aanvalsgolf het strand zou raken) werd ingesteld voor 0745 uur. Elementen van de Duitse 716e Infanterie Divisie, met name het 736e Regiment, waren verantwoordelijk voor de verdediging van het gebied. De huizen aan de dijk boden hen uitstekende observatie- en vuurposities.

  • H-hour: 7u45
  • Breedte: 10km
  • Geallieerde eenheden: Canadian 3rd Infantry Division
  • Ingezette geallieerde manschappen: 21.400
  • Geallieerde slachtoffers: 1200
  • Duitse eenheden: 716e Divisie
  • Sectoren: Love, Mike & Nan

Lees hier meer over Juno Beach

Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag Juno Beach vandaag

Sword Beach

Sword Beach was het meest oostelijke strand van de vijf D-day stranden. Het werd aangevallen door eenheden van de Britse 3de Divisie, met Franse en Britse commando’s erbij. Kort na middernacht op D-Day, namen elementen van de 6th Airborne Division, in een gedurfde zweefvliegtuigaanval, bruggen in het binnenland in beslag en hielden ook de artilleriestukken, die de overzeese landingstroepen bedreigden, het zwijgen op.

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (62)

Britse commando's van de 1st Special Service Brigade, onder bevel van Lord Lovat, landen op de 'Queen Red' sector van Sword Beach, bij La Breche.

Het gebied met de codenaam Sword Beach strekte zich 8 zo’n km uit, van Lion-sur-Mer in het westen tot aan de stad Ouistreham, aan de monding van de Orne, in het oosten. Het gebied was rijk aan vakantiewoningen en toeristische voorzieningen die zich achter de zeewering bevonden. Het lag ook ongeveer 15 km ten noorden van de stad Caen. Alle belangrijke wegen in deze sector van het Normandische platteland liepen door Caen, en het was een belangrijke stad voor zowel de geallieerden als de Duitsers voor transport en manoeuvres.

De Duitsers hadden het gebied versterkt met relatief lichte verdedigingswerken bestaande uit strandbarrières en versterkte opstellingen in de duinen. Het grootste deel van de verdediging van het strand was echter de batterij van Merville, zo’n 8 km naar het oosten over de monding van de Orne, en 155-mm kanonnen zo’n 32 km verder naar het oosten bij Le Havre.

Het doel van de 3de Divisie was om Sword Beach in te nemen en via Ouistreham Caen en het belangrijke vliegveld Carpiquet in de buurt te veroveren.

  • H-hour: 7u25
  • Breedte: 8km
  • Geallieerde eenheden: British 3rd Division
  • Ingezette geallieerde manschappen: 29.000
  • Geallieerde slachtoffers: 630
  • Duitse eenheden: 716e Divisie & 21ste Pantser Divisie
  • Sectoren: Oboe, Peter, Queen, & Roger

Lees hier meer over Sword Beach

Sword Beach vandaag Sword Beach vandaag Sword Beach vandaag Sword Beach vandaag Sword Beach vandaag Sword Beach vandaag

Heb je een fout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt? Laat het ons weten, zo wordt onze berichtgeving alleen maar beter. Wij gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Je persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Fout melden

D-day stranden en amfibische landingen - D-day Info (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6226

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.